Encounters – Kohtaamisia on Kulttuuriosuuskunta Uulun toteuttama ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke. Hankkeessa tarjotaan kohtaamismahdollisuuksia taiteen keinoin valtaväestön edustajille ja vastaanottokeskuksissa asuville eri puolilla Suomea.

Hankkeeseen kuuluu musiikkityöpajoja alakouluikäisille lapsille, sirkus- tai muita taidetyöpajoja aikuisille, muskarituokioita vauva- ja taaperoikäisille lapsille vanhempineen sekä yhteisöllisiä ohjelmallisia tapahtumia. Hanke on valtakunnallinen ja sen toiminta suunnataan paikkakunnille, joissa on yksi tai useampia vastaanottokeskuksia. Hankkeeseen kuuluu myös tutkimusta sekä taideohjaajien ja vapaaehtoisten koulutusta.

Lisätietoja: petra[at]uulu.fi

Encounters-hanke Facebookissa

Encounters metodiopas on nyt julkaistu!

Uulun valtakunnallisessa Encounters-hankkeessa tuotettu metodiopas ja julkinen raportti on nyt julkaistu. Metodiopas ja raportti löytyvät Uulun sivuilta osoitteesta: http://www.uulu.fi/encounters. Hanke jatkuu ainakin syksyn 2017 ajan konserttisarjana Pirkanmaalla.

Uulu on myös mukana Lasten ja nuorten säätiön Kotio-hankkeessa, jossa luodaan kielenopetusmenetelmiä taiteen avulla. Kotio-hankkeeseen voi tutustua  osoitteessa: http://www.nuori.fi/toiminta/kotio/

By |2017-12-11T11:15:27+02:0014/09/2017|Ajankohtaista, Encounters|

Mietteitä Iittalan Kohtaamisista

Kulttuuriosuuskunta Uulu oli mukana tammi-helmikuussa järjestämässä Kohtaamisia Iittalassa. Iittalassa asuu noin sata turvapaikanhakijaa, joukossa myös aika paljon lapsia. Hankkeemme pääaktiviteetit tapahtuivat koulussa, Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahvilassa sekä vastaanottokeskuksessa.

Koulussa pääsin mukaan kolmen ryhmän kanssa tekemään uusia kappaleita biisinikkaripajoissa. Mukana olivat luokat 2 a+b, 4b, 6a sekä valmistavan opetuksen, eli turvapaikanhakijaperheiden lasten oppilaat, joita oli jokaisen luokan mukana muutama. Aloitimme pajat tutustumalla oppilaiden kanssa Uulun soittimiin, teemana oli suomalaiset perinnesoittimet sekä soittimet ympäri maailman, erityisesti niistä maista, joihin Suomeen on tullut paljon maahanmuuttajia. Oppilaat soittivat riemumielin muun muassa puu- ja sarvitrumpetteja, lintupillejä, rapapalleja sekä djemberumpuja ja balalaikkaa. Seuraavaksi päätimme, mistä aiheesta teemme kappaleen ja löimme viisaita päitämme yhteen. Melodiat biiseihin teimme Uulun kehittämällä yhteisösävellysmetodilla, jossa oppilaat synnyttävät melodian pääkulut. (more…)

By |2017-12-07T12:05:26+02:0001/03/2016|Encounters|

Kohtaamisia joulukuussa 2015

Ajamme aamun sarastuksessa kohti Ruovettä tapaamaan Irakista, Afganistanista ja Syyriasta tulleita vastaanottokeskuksen asukkaita. Tämä on toinen kerta, kun menemme Ruovedelle ja takana on yhteisiä hetkiä pääasiassa irakilaisten turvapaikanhakijoiden kanssa myös Tampereen Etnosoi!-tapahtumassa sekä Punkalaitumen itsenäisyyspäivän juhlan valmisteluissa. Tapaamiset ja yhdessä musisointi sekä sirkustelu on ollut antoisaa ja monella tavalla koskettavaa. Nämä pienet hetket, kun olemme tarjonneet ihmisille vaihtelua ja piristystä vastaanottokeskusarkeen ovat olleet selkeästi turvapaikanhakijoille suuri hengähdystauko. Olemme nähneet loputtomasti hymyileviä kasvoja ja kuulleet monta kertaa shukraan ja kiitos!

Päällimmäinen vaikutelma irakilaista (joita me olemme toistaiseksi eniten tavanneet) on ystävällisyys, sydämellisyys ja lämpö. Ihmiset ovat todella ystävällisiä, mutta meille outona asiana näkyy vahvana myös heidän keskinäiset hierarkiansa. Vanhempia ihmisiä kunnioitetaan ja koulutetut ihmiset toimivat automaattisesti muiden johtajina.

Kulttuurien kohtaamiset voivat toimia niin, että me opimme toistemme kulttuureista ja kehitymme ja muutumme samalla jollakin tavalla myös itse. (more…)

By |2016-04-20T13:33:06+03:0031/12/2015|Encounters|

Suomen Kulttuurirahasto tukee turvapaikanhakijoiden ja paikallisten ihmisten yhteistä tekemistä taiteen keinoin

Tiedote
Julkaistu: 29.09.2015 klo 15:04
Julkaisija: Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto tukee turvapaikanhakijoiden ja paikallisten ihmisten yhteistä tekemistä taiteen keinoin

Suomen Kulttuurirahasto myöntää 130 000 euron apurahan Encounters – Kohtaamisia -hankkeelle, joka pyrkii lisäämään eri puolilla Suomea paikallisten ihmisten ja vastaanottokeskusten asukkaiden hyvää kanssakäymistä taiteen keinoin. Hankkeen toteuttaa pirkanmaalainen Kulttuuriosuuskunta Uulu vuoden 2016 aikana. Uulun toiminta on valtakunnallista, ja tämä hanke järjestetään yhteistyössä Maailman musiikin keskuksen kanssa.

− Vastaanottokeskusten täyttyessä halusimme auttaa luomaan yhteyksiä turvapaikanhakijoiden ja paikallisten ihmisten välille niillä tavoilla, jotka ovat meille mahdollisia. Siksi pyysimme useammalta taholta ehdotuksia, miten parempaa kanssakäymistä voisi edistää taiteen keinoin, kertoo asiamies Juhana Lassila Suomen Kulttuurirahastosta.

− Uululla on jo aiempaa kokemusta esimerkiksi maahanmuuttajalasten ja suomalaislasten yhteisistä musiikkityöpajoista. Lapsilla on ollut niissä upea yhteisen tekemisen meininki.

(more…)

By |2016-04-20T13:33:47+03:0018/11/2015|Encounters|