Sähköbassokitara

sähköbassokitara
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Länsi- ja Etelä-Eurooppa
Saksa
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Warwick thumb bass bolt-on-neck
Perustiedot, oikea
Mitat 
110x30x5 cm
Materiaalit 
Rakennusvuosi 
1 993
Hankintavuosi 
1 994
Kunto 
Hyvä

Sähköbassokitara on pitkäkaulaluuttu, joka kuuluu kordofonien soitinluokkaan. Soitin kuuluu nykyään niin kutsuttuihin bändisoittimiin, jollaisia löytyy lähestulkoon jokaisesta suomalaisesta peruskoulusta.

Sähköbassokitara tarvitsee sähköä käyttävän vahvistimen toimiakseen, sillä siinä ei ole kaikukoppaa tai muuta osaa, joka vahvistaisi kielten värähtelyn akustisesti. Soittimen metalliset kielet yhdessä magneettimikrofonien kanssa tuottaa jännitevaihtelun, joka ohjataan piuhaa pitkin vahvistimelle. Vahvistin vahvistaa äänen ja ohjaa sen magneettimekanismia käyttävälle kaiuttimelle, joka muuttaa jännitevaihtelun kielten värähtelyä vastaavaksi ilmanpaineenvaihteluksi, joka on kuultavissa äänenä.

Soittotekniikoita on useita. Yleisimmät näistä ovat kielten näppäily etu- ja keskisormella sekä plektran käyttö kielten näppäämiseen. Myös erilaisia peukaloa hyödyntäviä tekniikoita on lukuisia, joista tunnetuin on nk. slap-basso.

Sähköbassokitara on kehitetty USA:ssa 1900-luvun alkupuolella. Vasta 1950-luvulla Leo Fenderin kehittämän Precision-mallinen basso yleistyi todenteolla kevyen musiikin, erityisesti rock & roll -musiikin parissa.

Sähköbassokitarassa on yleensä 4 kieltä, jotka viritetään E-A-D-G. Myös useampikielisiä malleja on olemassa.