YLEISTÄ
Yhteissoittokappaleet
Soittimet

SOITINLAUKKU 2016

Tietopankki laukun sisältämistä soittimista

Yleistä

Tervetuloa Soitinlaukun materiaalipankkiin! Täältä löydät videoita, musiikkia ja tekstiä Soitinlaukun sisältämistä instrumenteista. Toivomme, että laukusta on hyötyä ja iloa osana koulujen musiikinopetusta. Erityisesti toivomme, että laukun soittimia pelkän katsomisen sijasta todella käytetään, annetaan lasten käsiin kulutettavaksi ja ihmeteltäväksi. Vain sillä lailla voidaan murtaa luutunut käsitys siitä, että maamme kansanmusiikki on ”tylsää”.

Laukun tuottanut Kulttuuriosuuskunta Uulu on vuodesta 2003 saakka toiminut kansan- ja maailman musiikkien yritys. Uulun jäsenet opettavat, kouluttavat ja esiintyvät työkseen niin Suomessa kuin ulkomailla hyvin erilaisten ja eri-ikäisten ihmisryhmien parissa. Lapset ja nuoret päiväkodeissa ja kouluissa ovat aina olleet tärkein ja suurin asiakaskuntamme, joten meillä on erittäin laaja käsitys siitä miten he soittimiin suhtautuvat. Uulun omat instrumentit ovat käyneet tuhansien lasten käsissä ja todistaneet sen loppumattoman innon, jonka vallassa ryhmät soittimia testaavat. Soittimen kautta avattu palanen Suomen ja suomalaisen musiikin historiaa jää lasten mieleen aivan toisella tavalla kuin kuvan, ääninäytteen tai oppikirjan kautta tullut tieto. Soitin on konkreettinen, hauska, elävä, ja jättää pysyvän muistijäljen. Se, että kuudesluokkalainen muistaa olleensa Uulun konsertissa ekaluokkalaisena, tai muistaa jopa edelleen nimeltä rapapallin ja pukinsarven, ei ole lainkaan harvinaista.

Laukun soittimien vireet sopivat yhteen toistensa kanssa ja materiaalipaketista löytyy esimerkkejä harjoituksiin, joita soittimilla voi tehdä. Soittimen nimen kohdalta löytyy aina sanallista tietoa sekä esittelyvideo ko. instrumentin käytöstä. Lisäksi pakettiin kuuluu kaksi eritasoista esimerkkikappaletta nuotteineen –kappaleet on tehty työpajakäyttöön ja testattu varsin monen eri lapsi- ja nuorisoryhmän kanssa.

Paketin videomateriaaleissa soittimia esittelevät

 • Rauno Nieminen ja Johannes Heikkilä. Molemmat ovat pitkän linjan kansamusiikkiammattilaisia, Rauno on lisäksi Suomen arvostetuin soitinrakentajamestari.
 • Pekko Käppi. Uuden polven jouhikkovirtuoosi, jonka käsittelyssä soitin taipuu hyvin monenlaiseen musiikkiin. Pekon kanssa soittaa (äänityshetkellä) kahdeksanvuotias Vilja Leisiö.
 • Lari Aaltonen. Tutkija ja etnomusikologi Lari Aaltosen erityisalaa ovat trumpettisoittimet.
 • Juhana Nyrhinen. Soitinrakentaja Nyrhisellä on varsin omakohtainen kokemus kaikesta näihin soittimiin liittyvästä.
 • Henna Leisiö. Soitinlaukun koordinaattorin erikoisosaamista ovat muun muassa suomalaiset arkaaiset soittimet ja etenkin niiden soluttaminen koulu- ja päiväkotimaailmaan.

Soittimista

Suomi on ollut etenkin sarvien, torvien ja pillien maa. Sekä hinnan että järkevyyden takia laukun valikoima on hyvin rajattu: mukana on joko yleisesti tunnettuja ja laajalle levinneitä suomalaisia perinnesoittimia tai sitten sellaisia, joiden käyttö koulumaailmassa on erityisen hedelmällistä. Kiinnostuneet voivat saada lisätietoa kymmenistä muista perinnesoittimista muun muassa Uulun Paimenessa – sekä Rapapallit ja ihme pillit -työpajoista, jossa esitellään kattavasti Suomen, Karjalan ja Inkerin paimensoittimia. Mukana olevista soittimista pitkähuilu, rapapalli, kantele, jouhikko ja munniharppu toimivat bändisoittimina enemmän kuin hyvin ja puhuvat niin sanotusti samaa kieltä. Niiden perustekniikka on helppo oppia ja niillä saa nopeasti aikaiseksi kiinnostavia kappaleita. Muiden laukussa olevien soittimien, eli julmun, pärrän, soropillin, sarvien ja lepenelaudan kohdalla syy mukaan ottamiseen oli yleisyys. Näilläkin soittimilla voi luoda hienoja äänimaisemia.

Soitinlaukku sisältää 11 erilaista soitinta. Mukana on

 • Vaskikantele
 • Jouhikko
 • Pitkähuilu
 • Tuohitorvi
 • Lehmänsarvi
 • Julmu
 • Munniharppu
 • Rapapalli
 • Suhistuspuu eli pärrä
 • Lepenelauta
 • Ruokopilli

Otamme mielellämme vastaan palautetta niin paketista kuin soittimistakin. Muistattehan että rikkinäinen soitin kannattaa viipymättä lähettää korjattavaksi soittimet tehneelle Juhana Nyrhiselle, sillä tee-se-itse-menetelmällä näitä ei pysty palauttamaan takaisin soittokuntoon.

Hauskaa ja opettavaista matkaa suomalaisen perinnemusiikin maailmaan toivottaa

Kulttuuriosuuskunta Uulu

Yhteystiedot

YLEISTÄ
Yhteissoittokappaleet
Soittimet