- Etusivu
- Yritys
- Hankkeet ja projektit
- MetsäFolk
MetsäFolk
MetsäFolk tulee taas vuonna 2025
Kiitämme suuresti MetsäFolkin yleisöä, esiintyjiä ja järjestäjiä. Olemme saaneet retkeillä ja nauttia ohjelmasta kauniissa ja hurjissa säissä. Paikalle on löytänyt yhteensä noin 900 retkeilijää; se on loistava määrä!
Olemme jo aloittaneet keskustelut ensi vuoden MetsäFolkeista – seuratkaa Uulun tiedotuskanavia, niin saatte tietoa kohteista ensimmäisinä.
Uulun MetsäFolk yhdistää retkeilyn, kädentaidot ja kulttuurin. Tapahtuma rikastuttaa esittävää kulttuuria ja ylläpitää sen monimuotoisuutta tuomalla kädentaidot osaksi esitystaidetta. Luonnon omalla areenalla katsojat pääsevät nauttimaan metsän tunnelmasta ja antimista, jotka raamittavat esityksen. Kohteet sijaitsevat yleisten retkipolkujen varrella mielenkiintoisissa ja näyttävissä lähiluontokohteissa. Kohteesta ilmoitetaan koordinaatit ja se merkitään karttaan. Maastossa ei ole opasteita perille, vaan sinne retkeillään ja suunnistetaan omatoimisesti. Tapahtuma on ilmainen.
Ohjelma on muotoutunut alkuajoista yhdeksi uudenlaiseksi, keskustelevaksi kokonaisuudeksi. Se sisältää kädentaitoja ja musiikkia samassa paketissa. Mättäällä istuen saa keskittyä materiaalin työstöön musiikin siivittämänä. Tätä kuvailtiin innostavaksi ja riehakkaaksi, toisaalta maadoittavaksi ja meditatiiviseksi kokemukseksi, johon voi yhdistää marjastuksen, sienestyksen tai kaverin tapaamisen.
Tervetuloa kaikille 2025!
Uulun MetsäFolk on idyllinen ja pienimuotoinen tapahtuma lähiluonnossa. Saattaa olla, että luonnonvoimat jyrisevät taustalla taikka aurinko lämmittää, ja juuri se on yksi tapahtuman hienouksista! Lähdetään retkelle ja nautitaan esityksistä luonnon omalla areenalla, tuli sitten äkeitä taikka paistetta.
Katso tarkka tapahtumapaikka kartasta ja suunnista paikalle: teiden tai polkujen varrella ei ole opastekylttejä. Tapahtuman aikaraami on klo 18- 20, ja esitykset tapahtuvat tämän ajan puitteissa noin puolitoista tuntia. Aikataulussa on hieman pelivaraa sääilmiöille tai muille muuttujille.
Tapahtuman järjestävät Kulttuuriosuuskunta Uulu ja Nokian kaupunki. Ohjelma on osa Operaatio Pirkanmaan ohjelmistoa, ja nyt syksyn ohjelmistoa tukee myös Suomen Kulttuurirahaston Siru ja Antti Koirasen rahasto.
Menneet tapahtumat:
2024
15. Nokia Nuijalammen laavu to 29.8.24
14. Tampere Toimelan nuotiopaikka, ke 28.8.24
13. Nokia Halimaan kalliot to 22.8.24
12. Tampere Kintulammi kirkkokivi, ke 21.8.24
Artistit: Esiintyjät: Leija Lautamaja, Pekko Käppi, Saija Lehtonen, Ilkka Heinonen, Kielo Kärkkäinen, Juhana Nyrhinen
Syksy 2023
11. Urjala 27.8.2023
10. Valkeakoski, Rapolanharju Voipaala 26.8.2023
9. Ruovesi, Kulttuuriparantolan ympäristö 23.8.2023
8. Lempäälä, Kirskaanniemi 22.8.2023
7. Korpoström, Linkullskogen 5.8.2023
Artistit: Ilkka Heinonen, Kielo Kärkkäinen, Laura Moisio, Leija Lautamaja, Laura Saarivuori-Eskola, Tuuli Pollari, Juhana Nyrhinen.
Kevät 2023
6. Ylöjärvi, Saari-Soljanen 25.5.20235. Sastamala, Pirunvuoren kivilinna 24.5.2023
4. Pirkkala, Iso Naistenjärven laavu 23.5.2023
Artistit: Lauri Kotamäki, Laura Moisio, Lari Haapkari.
2022
3. Nokia, Nuijalammen laavu. 18.8.2022
2. Tampere, Toimelan nuotiopaikka. 17.8.2022
1. Hämeenkyrö, Myllykolu. 16.8.2022
Artistit: Rauno Nieminen, Pekko Käppi, Markus Pakkala, Leija Lautamaja, Ilkka Heinonen, Kielo Kärkkäinen, Juhana Nyrhinen.
Syksyn 2024 artistien esittely
Leija Lautamaja on helsingin-alavutelainen artisti ja lauluntekijä, jonka levyllä soivat harmooni, sähkökitara ja retrot rytmikoneet. Leija on mukana 21.-22.8.2024 pidettävissä MetsäFolkeissa Tampereella ja Nokialla.
Nyt luonnon helmassa lempeää ja minimalistista suomirokkia esittävän Lautamajan ajattomat laulut ja nostalgialla leikittelevät sanoitukset pitävät otteessaan ja puhuttelevat kuulijoita kuroen sukupolvia yhteen. Lautamajan toukokuussa ilmestynyt esikoisalbumi on saanut ihastuneen vastaanoton.
Mukana Tampereella ja Nokialla 21. ja 22.8.24
http://www.leijalautamaja.com/
Saija Lehtonen on taidekäsityöläinen ja taiteilija joka suhtautuu intohimoisella kiinnostuksella kaikkiin luonnonmateriaaleihin ja vanhoihin työtapoihin.
Hän valmistaa käsityönä ekologisia tuotteita nimellä Saija Lehtonen Design. Pohjoinen luonto on ehtymätön inspiraation lähde ja näissä iltamissa saamme kuulla kalannahasta. Miten kalannahkaa työstetään ja millä työkaluilla saadaan aikaan ohutta ja kestävää materiaalia ja missä sitä voi käyttää.
“Minua inspiroivat myös vanhat käsityötaidot, joiden mukana siirtyy paljon syvää tietoa. Samalla ne kytkevät ihmisen kiinteäksi osaksi ympäristöään. Opetan mielelläni taitoja myös eteenpäin, pidän kursseja mm. kalannahan parkitsemisesta ja virsujen punonnasta. Käytän töissäni laaja-alaisesti eri luonnonmateriaaleja, muun muassa kalannahkaa, kalansuomuja, hirvenkynsiä ja hirvenkarvoja. Haluan töilläni osoittaa kunnioitusta elämää ja luontoa kohtaan. Muokkaan useat materiaalit itse, käyttämäni riistamateriaalit hankin suoraan metsästäjiltä ja parkitsen nahkoja myös itse. Tuotteet ovat siis ekologisia ja tiedän materiaalien alkuperän hyvin.”
Mukana Tampereella ja Nokialla 21. ja 22.8.2024.
Pekko Käppi täysin akustisena luonnon helmassa, jouhikon surina yhtyy kesäillan tyyneyteen. Tai sitten voi olla ukkosta ja tuulee niin että pitää soittaa lujempaa.
Soittajana ja lauluntekijänä hän on erikoistunut arkaaisen kirjoittamattoman lauluperinteen suttuisimpiin ja pölyisimpiin reunakirjoituksiin. Hänen rujon riisutut esiintymisensä ovat hiljentäneet yleisöjä kotimaan kamaralla sekä kansainvälisillä areenoilla niin Europpassa kuin sen ulkopuolella. Suomalainen voodoo, karjalainen shamanismi ja arkaainen alkuvoima tekevät taikojaan vastustamattomasti.
Mukana Tampereella ja Nokialla 21. ja 22.8.24.
http://pekkokappi.com/
https://riffi.fi/artikkelit/haastattelut/shamanismista-americanaan-pekko-kapin-jouhikko-soi-uusin-savyin
Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä, soittiminaan jouhikko, kontrabasso, violone ja viola da gamba. Euroopan kansanmusiikkikulttuureista vaikutteensa saaneiden yhtyeiden lisäksi Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissa nykymusiikin ja vanhan musiikin konserteissa sekä projekteissa.
Mukana Tampereella ja Nokialla 28. ja 29.8.24
http://www.ilkkaheinonentrio.com/
https://www.uniarts.fi/artikkelit/haastattelut/tutustu-taiteilijaan-jouhikon-karheanlammin-sointi-muistuttaa-meita-hauraudestamme/
Kielo Kärkkäinen on laulaja-lauluntekijä, jonka syvä ääni soi folkia, jazzia ja runoutta yhdistävässä uuden ajan laulelmassa. Häneltä on julkaistu kolme sooloalbumia, joita seuraa kantrivaikutteinen pitkäsoitto vuonna 2024. Kärkkäinen vaikuttaa maailmanmusiikkiyhtye Belizessä, teatteriryhmä Pahassa kanassa sekä laulaa niin salsaa kuin vanhaa iskelmää.
Kuva: Laura Happo
Mukana Tampereella ja Nokialla 28. ja 29.8.24
https://kielokarkkainen.fi/
https://kulttuuritoimitus.fi/artikkelit/artikkelit-henkilot/kielo-karkkainen-tietaa-etta-laulujen-tekemiselle-on-raivattava-aikaa-jos-tekee-omaa-taidetta-pitaa-olla-royhkea/
Juhana Nyrhinen on kurulainen soitinrakentaja, erikoistunut veistämiseen,kansanomaisiin soittimiin ja soittimien kokeellisuuteen. Nyrhinen on palkittu kädentaidoistaan ja pitänyt näytteilyitä soivista veistoksista. Opettaa veistoa Sibelius-akatemiassa ja huoltaa Uulun soittimiston. MetsäFolkissa hän kertoo puun veistoon liittyviä tarinoita työkaluista ja menetelmistä.
– Perinnesoittimissa kiehtoo tietty primitiivisyys ja alkukantaisuus, joka on osaltaan minimalistista ja funktionalistista sekä työkalujen että materiaalien suhteen. Vuoleminen ja veistäminen kirveellä, taltalla tai puukolla on fyysistä meditaatiota.
Mukana Tampereella ja Nokialla 28. ja 29.8.24.