Hankkeet ja projektit
Uulu on toteuttanut vuosien varrella lukuisia hankkeita ja projekteja Pirkanmaalla ja valtakunnallisesti. Tältä sivulta löydät valikoituja esimerkkejä käynnissäolevista ja menneistä projekteista ja hankkeista.
MetsäFolk-tapahtumat yhteistyössä Operaatio Pirkanmaan kanssa
Uulun MetsäFolk-luontokonserttisarja yhdistää retkeilyn, kädentaidot ja kulttuurin. Konserttisarjan tavoitteena on rikastuttaa esittävää kulttuuria ja ylläpitää sen monimuotoisuutta tuomalla kädentaidot osaksi esitystaidetta. Luonnon omalla areenalla katsojat pääsevät nauttimaan metsän tunnelmasta ja antimista, jotka raamittavat esitykset herkkyydellään. Kolmantena vuonna saamme nauttia neljästä tapahtumasta Nokialla ja Tampereella.
Vuoden 2024 aikana toteutamme Taiken rahoittamaa harvaanasutuille alueille suunnattua hanketta, jossa pyritään lisäämään kulttuurin saavutettavuutta laajentamalla kuntien kulttuurikasvatussuunnitelman kokonaisuudet koskemaan mahdollisimman monia kunnan ihmisryhmiä.
Kehityshankkessa on mukana kolme liikkuvaa tai kiertävää lastenkulttuurikeskusta - Uulu, Kattila ja Kulttura. Kuluvan vuoden aikana Uulun johdolla pilotoidaan Kattilassa kehitetyn Matkalla-mallin mukaista toimintaa viidessä eri kunnassa. Mukana olevat kunnat ovat Kuhmoinen, Ruovesi, Joutsa, Mäntyharju ja Lieksa.
Uulun Liikkuvan lastenkulttuurikeskuksen tavoitteena on tarjota laadukasta taide- ja kulttuuritoimintaa ihan kaikille ihan kaikkialla. Uulun asiakkaina on esimerkiksi kuntaliitoskuntia, joissa vanhoja kyläkeskuksia on useita, mutta myös harvaanasutun maaseudun kuntia, joista on pitkä matka useimpiin kulttuurikeskuksiin. Toimintaamme ydinajatus on, että osallistuminen ei ole kiinni siitä, saadaanko osallistujien bussikuljetukset järjestettyä tai tuleeko heidän lähdettyä itse paikan päälle. Kaikissa kunnissa on myös monia ihmisryhmiä, jotka eivät pysty eri syistä tulemaan kirjastoihin, konserttisaleihin tai tapahtumiin. Esiintyjien on hyvin usein käytännöllisempää vierailla siellä missä yleisö on!
Monet Uulun pitkäaikaisista yhteistyökunnista ovat sellaisia pieniä tai syrjäisempiä kuntia, joille kulttuurin saavutettavuuskysymykset ovat tärkeitä ja välillä hankaliakin. Hankkeen aikana kehitämme mukana olevien kuntien kanssa yhteistyössä mallia, jossa myös harvaanasutuilla alueilla kuntiin saadaan tuotettua kulttuurihyvinvoinnin palveluita kustannustehokkaasti. Autamme kuntia ja hyvinvointialueita budjetoimaan, ennakoimaan ja koordinoimaan kuntien kulttuurisisältöjä vuosiksi eteenpäin.
Kulttuurihyvinvoinnin palvelut räätälöidään jokaisen kunnan kanssa kulttuurikasvatussuunnitelmien ja kunnan omien toiveiden pohjalta. Tavoitteena on tuottaa kunnille laadukkaita ja monipuolisia kulttuuripalveluita, jotka lisäävät hyvinvointia sotepalveluiden sisällä tuotettujen kulttuurituokioiden kautta. Palveluita tuotetaan yhteistyössä Uulun liikkuvassa toiminnassa mukana olevien taiteilijoiden, paikallisten taiteilijoiden sekä taiteilijayhteistyöverkostojen kanssa.
Matkalla-mallin kehitykseen saatu rahoitus mahdollistaa kunnille annettavan koordinaatioavun sekä vuoden 2024 ajan kokeiltavat kulttuurikasvatussuunnitelmien sisällöt edullisesti erilaisille kohderyhmille (esim. palvelutalot, kylätalot, työhyvinvointi, kehitysvammaiset, etsivä nuorisotyö). Pilotin jälkeen mallin kehittämistä ja toimintaa jatketaan LiKi-verkoston lastenkulttuurikeskusten, hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyönä. Kehityshankkeessa on mukana yhteensä 23 harvaanasutun maaseutualueen kuntaa Lapista, Kainuusta, Pirkanmaalta, Pohjois-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Keski-Suomesta.
Lue lisää hankkeesta Kattilan sivuilta:
Kanteleen kielillä
Kanteleen kielillä -hanke toteutetaan vuonna 2023 osana Uulun Liikkuvan Lastenkulttuurikeskuksen toimintaa. Kanteleen kielillä -hanke tarjoaa varhaiskasvatuksen 5–6-vuotiaille lapsille kokemuksia luovasta musiikin tekemisestä osallistavien kanteletyöpajojen muodossa. Haettavalla rahoituksella järjestetään 80 työpajaa, jotka toteutetaan kesällä ja syksyllä eri puolilla Suomea. Hankkeen aikana myös koulutetaan varhaiskasvattajia. Koulutuksilla edistetään kanteleiden entistä laajempaa ja monipuolisempaa käyttöä varhaiskasvatuksen musiikkituokioissa. Hanke toteutetaan Taiken rahoituksella.
Kanteletyöpajoissa tarjotaan jokaiselle lapselle kokemus luovasta musiikin tuottamisesta kanteletta apuvälineenä käyttäen. Työpajoissa tutustutaan ensin kanteleen ääneen ja erilaisiin soittotapoihin sekä -välineisiin, joita työpajan ohjaaja tuo mukanaan ja joita löytyy päiväkotiympäristöstä (esimerkiksi puuvärikynä, paperinpala, langanpätkä). Lisäksi keksitään yhdessä uusia tapoja käyttää kanteletta erilaisten äänten tuottamiseksi.
Hankkeen sisällöstä vastaavat ohjelmapäällikkö Petra Käppi Uulusta sekä kanteletaiteilija ja pedagogi Hanna Ryynänen. Tuottajana hankkeessa toimii Mirka Alhonen. Yhteydenotot pyydämme suuntaamaan hankkeen tuottajalle.
Lastenkulttuurikeskusten Liiton vastaanottokeskushanke
Uulu järjestää yhteistyössä Sorin Sirkuksen kanssa monitaiteisia perhekerhoja vastaanottokeskuksen asukkaille Tampereella ja Jämsässä. Toiminta on osa Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton laajempaa turvapaikanhakijoille järjestettävää hanketta.
Lisätietoa hankkeesta: https://lastenkulttuuri.fi/suomen-kulttuurirahastolta-400-000-euroa-ukrainalaislasten-taidetoimintaan/
Encounters – Kohtaamisia
Vuonna 2015–2017 kehitimme turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten yhteistä kulttuuritoimintaa Suomen kulttuurirahaston rahoittamassa Encounters – Kohtaamisia -hankkeessa. Hankkeeseen kuului musiikkityöpajoja alakouluikäisille lapsille, sirkus- ja taidetyöpajoja aikuisille, muskarituokioita vauva- ja taaperoikäisille lapsille vanhempineen sekä yhteisöllisiä ohjelmallisia tapahtumia. Valtakunnallinen toiminta suunnattiin paikkakunnille, joissa on yksi tai useampia vastaanottokeskuksia. Hankkeeseen kuului myös tutkimusta sekä taideohjaajien ja vapaaehtoisten koulutusta.
Kehitysyhteistyö
Uulu on toteuttanut kaksi kehitysyhteistyöprojektia Tansaniassa: 1) Levytysprojekti Bagamoyossa 2) soitinkehitysprojekti Irimba 2.16. Levytysprojekti toteutettiin vuonna 2009 ja siinä Bagamoyossa asuvat muusikot saivat mahdollisuuden levyttää omaa musiikkiaan. Projekti julkaisi kolme levyä: Kibagamoyo Wabagamoyo, Fawose Five: Dunia ya Sasa sekä Ima Mwinyi Juma Kakombe: Chimpanga gwira nguku.
Irimba 2.16 -hankkeessa edistetään bagamoyolaisten ammattimuusikoiden mahdollisuuksia toimia täyspäiväisenä musiikin ammattilaisina sekä tehdään soitinkehitystyötä. Hankkeen tärkein tavoite oli kehittää perinteisistä tansanialaisista irimba-nimisestä sormipianoista länsimainen (tasavireinen) versio. Ensimmäiset soittimet valmistuivatkin myyntiin tammikuussa 2016. Toisena tavoitteena on aloittaa sormipianojen markkinointi ja myynti maailmanlaajuisesti verkkokaupan kautta. Soitinmyynnillä ulkomaille pyritään takaamaan jatkuva tulonlähde Zawosen muusikkoperheelle. Soitinmyynti ulkomaille organisoidaan Kulttuuriosuuskunta Uulun kautta.
Ikäihmiset: Laulunloihtijat
Voimaa taiteesta -hankkeen Laulunloihtijat-pilotista syntyneet laulut julkaistiin levyllä “Laulunloihtijat – Lauluja syksystä, ystävyydestä ja rakkaudesta” 2012. Pilottihanke toteutettiin syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana Tampereella Kuuselan ja Kaukaharjun seniorikeskusten, Irjalan Makasiinin, Nekalan päiväkeskuksen sekä Koivupirtin palvelukodin asiakkaista koostuvien ryhmien kanssa.
Kulttuuriosuuskunta Uulun musiikinohjaajat Joonas Keskinen ja Antero Mentu johdattelivat osallistujat musiikin tekemisen saloihin kymmenen tapaamiskerran aikana. Tästä seurauksena syntyi viisi levyllä kuultavaa kappaletta, jotka kertovat levyn otsikon mukaisesti syksystä, ystävyydestä ja rakkaudesta sekä samalla monista muista ihmisille tärkeistä aiheista.