Soitinlaukku
Soitinlaukkuun on sisällytetty 11 erilaista yhdessä soitettavaa perinnesoitinta. Soitinlaukku on alkuaan suunniteltu kuntien ja koulujen käyttöön, mutta on se mainio valinta myös päiväkodeille tai vaikkapa kirjastojen lainavalikoimaan. Toivomme, että laukusta on hyötyä ja iloa osana koulujen musiikinopetusta.
Erityisesti toivomme, että laukun soittimia todella käytetään pelkän katsomisen sijasta ja annetaan lasten käsiin kulutettavaksi ja ihmeteltäväksi. Vain sillä lailla voidaan murtaa luutunut käsitys siitä, että maamme kansanmusiikki on ”tylsää”.
Soitinlaukku
Laukun tuottanut Kulttuuriosuuskunta Uulu on vuodesta 2003 saakka toiminut kansan- ja maailman musiikkien yritys. Uulun jäsenet opettavat, kouluttavat ja esiintyvät työkseen niin Suomessa kuin ulkomailla hyvin erilaisten ja eri-ikäisten ihmisryhmien parissa.
Lapset ja nuoret päiväkodeissa ja kouluissa ovat aina olleet tärkein ja suurin asiakaskuntamme, joten meillä on erittäin laaja käsitys siitä, miten he soittimiin suhtautuvat. Uulun omat instrumentit ovat käyneet tuhansien lasten käsissä ja todistaneet sen loppumattoman innon, jonka vallassa ryhmät soittimia testaavat.
Soittimen kautta avattu palanen Suomen ja suomalaisen musiikin historiaa jää lasten mieleen aivan toisella tavalla kuin kuvan, ääninäytteen tai oppikirjan kautta tullut tieto. Soitin on konkreettinen, hauska ja elävä, ja se jättää pysyvän muistijäljen. Se, että kuudesluokkalainen muistaa olleensa Uulun konsertissa ekaluokkalaisena, tai muistaa jopa edelleen nimeltä rapapallin ja pukinsarven, ei ole lainkaan harvinaista.
Laukun soittimien vireet sopivat yhteen toistensa kanssa, ja materiaalipaketista löytyy esimerkkejä harjoituksiin, joita soittimilla voi tehdä. Soittimen nimen kohdalta löytyy aina sanallista tietoa sekä esittelyvideo ko. instrumentin käytöstä. Lisäksi pakettiin kuuluu kaksi eritasoista esimerkkikappaletta nuotteineen – kappaleet on tehty työpajakäyttöön ja testattu monen eri lapsi- ja nuorisoryhmän kanssa.
Soittimista
Suomi on ollut etenkin sarvien, torvien ja pillien maa. Mukana on joko yleisesti tunnettuja ja laajalle levinneitä suomalaisia perinnesoittimia tai sitten sellaisia, joiden käyttö koulumaailmassa on erityisen hedelmällistä. Kiinnostuneet voivat saada lisätietoa kymmenistä muista perinnesoittimista muun muassa Uulun Paimenessa- sekä Rapapallit ja ihme pillit -työpajoista, joissa esitellään kattavasti Suomen, Karjalan ja Inkerin paimensoittimia.
Mukana olevista soittimista pitkähuilu, rapapalli, kantele, jouhikko ja munniharppu toimivat bändisoittimina enemmän kuin hyvin ja puhuvat niin sanotusti samaa kieltä. Niiden perustekniikka on helppo oppia, ja niillä saa nopeasti aikaiseksi kiinnostavia kappaleita. Muiden laukussa olevien soittimien, eli julmun, pärrän, soropillin, sarvien ja lepenelaudan kohdalla syy mukaan ottamiseen on niiden yleisyys. Näilläkin soittimilla voi luoda hienoja äänimaisemia.
Soitinlaukku sisältää 11 erilaista soitinta:
Vaskikantele
Jouhikko
Pitkähuilu
Luuhuilu
Tuohitorvi
Lehmänsarvi
Julmu
Munniharppu
Rapapalli
Suhistuspuu eli pärrä
Lepenelauta
Yhteydenotot:
Kulttuuriosuuskunta Uulu
juhana@uulu.fi