Soitinrakennus

Soitinrakennus pitää perinteen elossa

Kulttuuriosuuskunta Uulun soitinrakentaja Juhana Nyrhinen on Suomen johtavia perinnesoitinrakentajia. Nyrhisen rakentamat Metsän ääni -soittimet ovat suomensukuisten kansojen perinteisiä soittimia, joita hyvin harva osaa enää valmistaa. Joukkoon kuuluvat muun muassa jouhikko, munniharppu ja soropilli.

Käytössä kaiken aikaa

Soittimet tehdään soitettaviksi ja kulttuuri pysyy elävänä kun sitä tehdään ja elävöitetään aktiivisesti laajalla rintamalla. Soitinkulttuurin monipuolisuuden säilymisen kannalta on yhtä tärkeätä että soittimia soitetaan sekä kotona, koulussa että esiintymislavoilla. Nyrhisen rakentamat perinnesoittimet ovat löytäneet tiensä kotinurkista myös teattereiden lavalle, elokuviin sekä estradeille Suomen nimekkäimpien kansanmusiikkiartistien mukana.
Soittimia käytetään myös ahkerasti Uulun työpajoissa, konserteissa ja muussa toiminnassa.

Metsän ääni -soittimia voi ostaa Uulun verkkokaupasta.

Sähköä kansansoittimiin

Kun tuntee perinteen, osaa myös jalostaa sitä. Soitinrakentaja Juhana Nyrhinen on saavuttanut myös kansainvälistä huomiota sähköisillä kansansoittimillaan eli MÄSÄ Universe -soitinsarjallaan.

Skeittilaudasta tehty Brutal Truth -kantele voitti Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla järjestetyn kanteleen suunnittelukilpailun. Kokeellinen kantele on päässyt esimerkiksi Ripley’s Believe it or not -kirjaan.

Soitinsarjaan kuuluvat myös jousitettu lehmänkello, mikitetty rapapalli-rytmimuna ja skeittilaudasta rakennettu lapsteel-kitara.

Myös MÄSÄ Universe -soittimia voi ostaa Uulun verkkokaupasta.

Irimba soi uudella tavalla

Irimba 2.16 on uudistettu versio perinteisestä tansanialaisesta sormipianosta. Kulttuuriosuuskunta Uulu ja tansanialaisen Zawosen musiikkisuvun jäsenet kehittivät soitinta yhteistuumin.

Uudistustyön jälkeen irimba soi D-duurissa ja siinä on sisäänrakennettu mikrofoni. Se sopii entistä paremmin myös bändin kanssa soitettavaksi. Mukana projektissa olivat Yohana Nyagani ja Danford Zawose Tansaniasta sekä Juhana Nyrhinen and Petra Käppi Suomesta.

Irimba 2.16:n voit ostaa Uulun verkkokaupasta.

Lisätiedot:
Juhana Nyrhinen / 0500 863 922, juhana (at) uulu.fi

Soropilli
MÄSÄ Universe -kantele
Pieni Irimba 2.16