Hankkeet ja muu toiminta

Encounters – Kohtaamisia

Vuonna 2015–2017 kehitimme turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten yhteistä kulttuuritoimintaa Suomen kulttuurirahaston rahoittamassa Encounters – Kohtaamisia -hankkeessa. Hankkeeseen kuului musiikkityöpajoja alakouluikäisille lapsille, sirkus- ja taidetyöpajoja aikuisille, muskarituokioita vauva- ja taaperoikäisille lapsille vanhempineen sekä yhteisöllisiä ohjelmallisia tapahtumia. Valtakunnallinen toiminta suunnattiin paikkakunnille, joissa on yksi tai useampia vastaanottokeskuksia. Hankkeeseen kuului myös tutkimusta sekä taideohjaajien ja vapaaehtoisten koulutusta. Tutustu Encounters-hankkeeseen ja sen aikana koottuun metodipakettiin, jossa esitellään taiteen mahdollisuuksia kotouttavassa työssä.

Encounters-hankkeen käynnistys Etnosoissa

Tampere Filharmonian lapsiparkki

Laitetaanko aikuiset konserttiparkkiin, niin lapset pääsevät musisoimaan Uulun kanssa?

Kulttuuriosuuskunta Uulu on järjestänyt jo useamman vuoden ajan suosittua Tampere Filharmonian lapsiparkkia Tampere-talossa. Turvallisessa hoitopaikassa 3–12-vuotiaat lapset voivat nauttia omasta kulttuurielämyksestä, kun aikuiset viihtyvät illan konsertissa.

Edullisessa lapsiparkissa lapset pääsevät tutustumaan maailman eri musiikkikulttuureihin soitinten, laulujen, tanssien ja leikkien avulla. Lapsista huolehtii aina vähintään kaksi ammattitaitoista ohjaajaa. Tarkemmat tiedot aikatauluista, hinnoista ja ohjeista Tampere-talon sivuilta.

Lapsia biisinikkari-työpajassa

Hyvinvointipalvelut

Neuvolatoiminta: Loruillen, Liikkuen, Laulaen

Uulu kiertää säännöllisesti Tampereen neuvoloissa minikokoisten asiakkaidensa luona. Kaksikuukautisryhmäneuvoloissa vedettävät LLL-työpajat käsittelevät rytmin, laulun ja leikin kautta tapahtuvaa arkipäivän kommunikaatiota vauvan ja vanhemman välillä. Suosittuja työpajoja toteutetaan vuosittain yli sata.

Kaikissa maailman kulttuureissa pienen vauvan ja lapsen kanssa lauletaan, lorutellaan, kutitellaan, hytkytellään, heijataan ja paijataan. Uulu on koonnut kattavan LLL-materiaalipaketin kansanlauluja, kehtolauluja ja laululeikkejä. Nämä tavallisten ihmisten laulamat laulut on tallennettu Tampereen yliopiston kansanperinnearkistoon ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistoon. Materiaalipaketti on tuotettu yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen ja neuvoloiden kanssa.

Soutuleikki

Kehitysyhteistyö

Uulu on toteuttanut kaksi kehitysyhteistyöprojektia Tansaniassa: 1) Levytysprojekti Bagamoyossa 2) soitinkehitysprojekti Irimba 2.16. Levytysprojekti toteutettiin vuonna 2009 ja siinä Bagamoyossa asuvat muusikot saivat mahdollisuuden levyttää omaa musiikkiaan. Projekti julkaisi kolme levyä: Kibagamoyo Wabagamoyo, Fawose Five: Dunia ya Sasa sekä Ima Mwinyi Juma Kakombe: Chimpanga gwira nguku.

Irimba 2.16 -hankkeessa edistetään bagamoyolaisten ammattimuusikoiden mahdollisuuksia toimia täyspäiväisenä musiikin ammattilaisina sekä tehdään soitinkehitystyötä. Hankkeen tärkein tavoite oli kehittää perinteisistä tansanialaisista irimba-nimisestä sormipianoista länsimainen (tasavireinen) versio. Ensimmäiset soittimet valmistuivatkin myyntiin tammikuussa 2016. Toisena tavoitteena on aloittaa sormipianoiden markkinointi ja myynti maailmanlaajuisesti verkkokaupan kauttaSoitinmyynnillä ulkomaille pyritään takaamaan jatkuva tulonlähde Zawosen muusikkoperheelle. Soitinmyynti ulkomaille organisoidaan Kulttuuriosuuskunta Uulun kautta.

Pieni Irimba 2.16

Ikäihmiset: Laulunloihtijat

Voimaa taiteesta -hankkeen Laulunloihtijat-pilotista syntyneet laulut julkaistiin levyllä “Laulunloihtijat – Lauluja syksystä, ystävyydestä ja rakkaudesta” 2012. Pilottihanke toteutettiin syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana Tampereella Kuuselan ja Kaukaharjun seniorikeskusten, Irjalan Makasiinin, Nekalan päiväkeskuksen sekä Koivupirtin palvelukodin asiakkaista koostuvien ryhmien kanssa.

Kulttuuriosuuskunta Uulun musiikinohjaajat Joonas Keskinen ja Antero Mentu johdattelivat osallistujat musiikin tekemisen saloihin kymmenen tapaamiskerran aikana. Tästä seurauksena syntyi viisi levyllä kuultavaa kappaletta, jotka kertovat levyn otsikon mukaisesti syksystä, ystävyydestä ja rakkaudesta sekä samalla monista muista ihmisille tärkeistä aiheista.

Laulunloihtijat-levyn voit hankkia Uulun verkkokaupasta.

Laulunloihtijat-levynkansi

Erityistä tukea tarvitsevat nuoret

Uulun ja Tampereen koulujen erityistä tukea tarvitsevien 5. luokkien yhteinen  musiikkiprojekti synnytti omia kappaleita, jotka julkaistiin Elämä on yhtä juhlaa -levyllä 2011. Projekti toteutettiin yhteistyössä Ville Leinosen, Mehiläisstudion ja Taidekaaren kanssa. Siihen osallistui kymmenen luokkaa, joista jokainen pääsi tekemään oman kappaleensa. Oppilaat sanoittivat laulunsa itse, ja Uulun muusikot tekivät sanoihin sävelen. Kappaleet levytettiin Ville Leinosen avustuksella Kari Lounelan Mehiläisstudiossa loka-marraskuussa 2010.